Koude Training

Koude training met een zeer krachtige uitwerking op je gezondheid

Tijdens mijn vakantie in 2015 in een bloedheet Turkije, las ik het boek “Koud kunstje” van Wim Hof en Koen de Jong, en ik was direct “om”. In Turkije begon ik met koud afdouchen, voor zover dat mogelijk was, en éénmaal weer thuis, meldde ik me aan voor een workshop met Wim Hof -inclusief ijsbad- in Amsterdam. Na verschillende trainingen plus opleiding bij Wim Hof in Stroe, heb ik een jaar lang wekelijks met twee dames in het buitenwater gezwommen. Het gaf een euforisch gevoel en ik kreeg er ontzettend veel energie van. De dikke truien bleven in de kast, de verwarming kon omlaag en ik was niet meer zo’n koukleum. Tot op de dag van vandaag douche ik nog steeds koud af en sinds 2015 ben ik amper ziek of verkouden geweest.

Een korte koude douche in de ochtend is volgens yogi’s de gezondste manier (“Ishnaan” = koud water therapie) om de dag te beginnen, en je warm te houden de rest van de dag. Van Rusland kennen we het winterzwemmen en van Wim Hof kennen we het ijsbad in combinatie met ademhalingsoefeningen en yoga-oefeningen. Nu 7 jaar
later wil ik graag mijn kennis delen omdat het zoveel voordeel oplevert. Dus heb je zin in een uitdaging? En wil je iets doen dat goed is voor je lichaam en geest, het klimaat
én je energierekening? Geef je dan nu op voor de:

~ Koude training van 10 weken in Mantgum ~

De training bestaat uit 3 onderdelen: ADEM + KOUDE + FOCUS

ADEM – door de ademhalingstechniek ontstaat een verhoging van het zuurstofgehalte, dat betekent méér energie, en verlaging van het CO2 gehalte in het bloed. Het lichaam wordt gereinigd en verzuring neemt af. Ook beïnvloed je het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem.

KOUDE – door de koude wordt het bruin vetweefsel geactiveerd. Bruin vet verbrand suikers en vetten en zet deze om in warmte. Bruin vet werkt dus als een soort kachel (zo kun je de verwarming wat lager zetten) en helpt in de strijd bij overgewicht. Ook train je de conditie en elasticiteit van al je bloedvaten en leer je je ademhaling te beheersen. Kou is de ultieme leermeester voor een sterke focus. Het is belangrijk om je goed op de koude voor te bereiden en dit langzaam op te bouwen.

FOCUS – door het ontwikkelen van focus heb je meer controle over je leven. Wat je doet, dat doe je met aandacht. Het ontwikkelen van focus en een sterke mindset doe je door meditatie, beheerste lichamelijke oefeningen en koudetraining.

Waar is deze training goed voor?

 • je kunt beter tegen de kou
 • méér energie
 • verbetert de weerstand en het immuunsysteem
 • goed voor hart en bloedvaten, huid en haar
 • verbetert sportprestaties en sneller herstel
 • stimuleert vetverlies
 • meer rendement uit lichaam en geest
 • anti-depressieve werking, verbetert de gemoedstoestand
 • verbetert de slaap
 • brengt balans in het zenuwstelsel (zorgt voor een relaxed gevoel -maar toch alert- na het koude douchen)
 • door iets buiten de comfortzone te doen, bouw je veerkracht, moed en wilskracht op

Word de beste versie van jezelf! Doe je mee?

START: 2 oktober 2022

De training bestaat uit:

 • 3 workshops in MFC De Wjukken :
  • week 1 op zondagochtend 2 oktober 09.30 – ongeveer 11.30 incl. koffie/thee en koude douche
  • week 6 op zondagochtend 6 november 09.30 – ongeveer 11.30 incl. koffie/thee en koude douche
  • week 10 op zaterdagochtend 3 december 09.30 – ongeveer 11.30 incl. koffie/thee en buitenwater dip

In de workshops leer je de technieken en hoe je deze in het dagelijks leven toe kunt passen. Je begrijpt het pas als je het zelf voelt. En met zijn allen oefenen als groep geeft een extra dimensie. Daarnaast stimuleert het je om de oefeningen ook dagelijks thuis te
doen. Het is het belangrijkst dat je alle 3 workshops volgt. En dat je met behulp van het werkboek het koude douchen leert opbouwen, je ervaringen noteert en zoveel mogelijk dagelijks thuis oefent. Deze training vereist dus enige zelfdiscipline.

 • in de resterende weken een wekelijkse online sessie via Zoom (7x) van 30 minuten (niet-verplicht)
 • een werkboek met opdrachten + instructies opbouwen koud douchen
 • het boek “Koud kunstje” van Koen de Jong en Wim Hof
 • toegang tot 3 GRATIS (yin)yoga lessen naar keuze in Mantgum
 • 3 maanden toegang tot alle (yin)yoga en pilateslessen op video, 24/7 beschikbaar

Meedoen is op eigen risico. De training gaat door bij voldoende deelname. Vol = vol. Leden met een geldige leskaart betalen € 195,= p.p. Prijs niet-leden € 225,= p.p. 

Actie “Bring a friend” : geef je je vriend(in)/broer/zus/buurvrouw/kennis of collega op,
dan ontvang je een korting van € 25,=

Inschrijven kan via het contactformulier. Of stuur een mail naar info@studiofitaal.nl. Na betaling ontvang je een bevestiging en ben je van deelname verzekerd.

Collage met fotos van Marian Ypma en Wim Hof  Contra indicaties / risico’s: Deze koud water therapie is niet geschikt voor mensen met hartklachten, epilepsie, hoge bloeddruk, recent doorgemaakte operaties, ernstige astma/COPD, longproblemen, allergie voor koude, koorts, en zwangerschap. Koud douchen wordt afgeraden tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie. Bij overige
  klachten raadpleeg eerst een arts.